Tips nak jadi kurus

Assalamualaikum...


Erk? Apahal tajuk tu? Kah kahh. Eh ni aku copy paste entry lama Kak Fatin Liyana alias honeykoyuki :) so, credit to her :) aku memerlukan tips ni sebab aku merasakan yang berat badan aku semakin bertambah bertambah dan bertambah :) mana tak weh! Aku mana boleh tension. Kalau tension aku wajib makan coklat. Rasa macam kalau nak nangis tu terus tak jadi aku nak nangis bila dapat makan coklat atau aiskrim. Mostly vanilla flavour la. Coklat, yang manis :D

Dan apabila SPM semakin hampir, aku semakin tension. Maka semakin banyak aku memakan coklat dan aiskrim *toya* okay abaikan bahasa yang balik tertunggang ni. Rasanya berat badan aku dah meningkat sampai ke 70 kg [okay yang ni aku betul betul tipu! Segemuk gemuk dan sekurang kurang ketinggian aku tak pernah cecah berat 60 kg okay! Erk yeke? Pernah kot masa form 3. Tu pun 61 ke 62 gitu. Pasal tension exam jugak tu. PMR. Hee sekali seumur hidup dan aku takmau lagi berat tu! Hee aci kompiden! Karang kau putus cinta makan aiskrim dengan coklat tu sampai deabetes. Ish nauzubillah].

So, aku selongkar lagi blog Kak Doktor Fatin Liyana [one of my idol jugak ni :)]. Jumpa entry ni masa aku tengok post post lama dia. Serius dia termasuk dalam senarai blogger blogger yang aku berminat nak intai entry lama lama dia. Alah aku je kot yang baca. Bukan siapa siapa pun. Kalau aku tak baca pun tak matilah dia. Bahagia sentiasa kot. Hee :D ramai lagi admirer dia. so, takde kesan apa pun kalau aku tak baca. Tapi aku suka semua entry bakal doktor ni :D or perhaps should I just call her doctor? Hee cantik pulak tu orangnya :) model dan doktor ^^,

Okay jom tengok tips. Ni aku copy 100% ayat dia ea. Maknanya 'aku' yang dalam ayat dan perenggan yang bernombor, tu refer to Doktor Fatin. Bukan aku. Okay? ^^ kecuali yang dalam kurungan :)


1. JANGAN CRASH DIET
crash diet tu ialah diet secara mengejut. ramai ja awek2 yang buat lagu ni. aku cukup marah aih. sebabnya bila ang crash diet, memangla berat ang turun secara mendadak. yelah ang tak makan 2 hari pastu turun 3kg, ang gembira bukan main kepalang. Padahal berat ang turun sebab water volume dalam badan ang yang reduce bukan fat. Pastu kalau ang crash diet, metabolism badan akan rendah sebabnya badan ang pikiaq ang tgh starvation. Pastu satgi bila ang dah tak pat tahan nafsu, ang makan macam biasa balik, badan ang akan store as much fat as possible. maka berat ang yang bertambah akan lebih dari yang ang ilang. rugi tak?
[Aku tak pernah buat la crash diet ni. Betul cakap Doktor ni. Buat lapar perut je. Baik melantak kan? Hee]

2. JANGAN SKIP MEAL. JUST REDUCE PORTION
'I don't take lunch & dinner, i'm on diet'. Podah. Ni sorang lagi nak kena sekeh ngan aku ni. Sapa ngaja ang skip-skip meals ni. Kalau ang skip meals, ang mula la lapa nak mampos meroyan tak tentu pasal. Skali bila rasa macam dah nazak, sikit lagi nak mati, ang melantak makan megi/biskut tengah-tengah malam. Pastu mengantuk sebab perut kenyang. Apa lagi, suma yang ang makan tu badan ang store jadi fat lah. Bila badan ang perlukan energy pada siang hari, ang tak makan. Bila badan ang tak perlukan energy ang makan pulak. The key is, moderate je. Makan setiap waktu makan tapi kurangkan porsi.
[Erk? Yang ini selalu aku buat. Sebab tengoklah jadual kelas aku macam mana. Biasa balik rumah pukul 4 lah kelas habis pukul 3 lebih. Dah balik pukul 4 apa tak lunch aku dah jadi minum petang?]

3. HAPUSKAN MAKANAN RINGAN DI DUNIA INI
'I tak makan nasi, I take biscuit only'. Gila. Calories dalam biskut lagi tinggi dari nasi ang tau dak? Dah la tak kenyang pastu kasi tambah gemok lagi. Awek la ni suka salah anggap, depa rasa makan nasi tu menggemokkan, makan twisties, biskut & air coke suma takpa. Sebab tu depa tak makan nasi tapi makan makanan ringan. Tipah tertipu la bro. Nama ja makanan ringan tapi sebenarnya kalori tinggi. Aku habaq ngan ang, aku dulu berat turun sampai 9kg sebab aku tak makan titbits langsung. aku just makan breakfast, lunch & dinner. Kalo aku lapar, aku minum milo & makan roti. Memang berkesan. Percayalah cakap aku.
[Okay, aku memang jarang makan biskut sebab aku ni jenis yang kuat makan. Lalala~ bagilah apa pun yang boleh dimakan dan halal, aku makan punya. Err kecuali ubat dan benda yang pahit pahit :) so aku tak berapa refer ke biskut sangat.]

4. GET ACTIVE
satu-satunya benda kat dalam dunia ini yang boleh menyembuhkan apa-apa penyakit ialah exercise ataupon orang melayu kata bersenam. Kalau angpa bz mengalahkan menteri, ang tak pat jogging tiap-tiap petang takpa. Cari jalan untuk something yang practical. Contohnya park keta jauh-jauh dan jalan laju2. Pilih tangga daripada berebut-rebut nak naik escalator macam kat KL sentral tu. Pilih untuk main game Dance dance revolution daripada DOTA. Kacau anjing yang tengah tidur.
[Adoi ="=, yang ini gua lemah ni. Paling tak suka latihan sukan! Selalu gua lari daripada lari. Erk? Faham tak? Kah kahh. Gua cabut la bila tiba giliran kitaorang. Biasa aku buat kerja keji ni dengan Cied la. Kah kahh :D gua tak suka latihan sukan tapi gua gilakan latihan silat. So, exercise jugak la kan? :)]
5. JANGAN BUAT STRENUOUS EXERCISE KALAU TAK MAMPU, JUST SLOW-JOG/WALK.
kadang-kadang tu aku tengok kan, ada awek2 ni jogging bagai nak gila. berpeluh sakan toksah nak cita. hari-hari dia jogging secara melampau sampai nak semput-semput dah. tuptup seminggu ja tahan. pastu balik jogging, sebab rasa macam dah kuruih sikit, depa dok melantak nasi goreng ayam, sate kambing, milo ais, puding caramel, lepat pisang, zombie kampung pisang suma lah yang ada depan mata. Mana tak nya kan. aku ada satu interesting fact, kalau ang exercise secara strenous, nanti yang banyak terbakar adelah glucose. Glucose metabolism ni perlukan oxygen, bila ang exercise melampau, oxygen kan kurang, jadi dia convert metabolism tu jadi anaerobic (tak pakai oxygen). Bila anerobic metabolism berlaku makanya, acid lactic akan terkumpul. Lepas tu merana la badan ang sakit sakit. Lagi satu bila glucose yang terbakar, dia akan stimulate otak ang supaya rasa lapar lapar lapar lapar. Pastu konfem ang akan makan dengan banyak sebabnya glucose metabolism ni boleh buat ang lapaq nak mampos.
[Belum pernah try lagi ni :) selalu aku melenggang. Kah kahh. Melenggang ke? Kawan aku kata aku jalan takde rupa perempuan -,- kah kahh]

Baru-baru ni, professor ada habaq kat aku. The latest research cakap, kalau nak kuruihkan badan secara consistant & tanpa rasa letih, ang just jalan ja. tapi syarat dia mesti kena lebih dari 1 jam. Sebab pa meh aku habaq mai kat angpa suma, kalau angpa jalan lebih dari 1 jam, yang terbakar adelah fat, kiranya metabolism yang berlaku adelah fat metabolism. Kenapa kena lebih dari 1 jam? sebabnya hormon adrenaline tengah peak masa ni. hormon adrenaline ni akan stimulate enzyme lipase dalam badan ang untuk memecahkan segala lemak-lemak yang ada. Professor aku ni dia buat kajian kat adik laki dia, memang berkesan. Adik dia hari-hari jalan 4jam tanpa henti dalam masa sebulan, pastu berat dia dah kurang 15kg. Hebatkan? Pasni aku nasihatkan, petang2 tu ajak la roomate pegi jalan-jalan keliling kolej usha laki hensem. Badan pon kurus, hati pon girang. Tapi janganlah jalan lenggang kangkung. Takdo makno eh jang.

p/s: perenggan di atas juga merupakan ayat Doktor Fatin Liyana :D

Haa, nak baca lagi pengalaman dia pasal kurus kurus ni? >>KLIK SINI<< Okaylah. Pentel sharplet.5 off. Assalamualaikum.

kiryuuasrar

Cuba dengar :)

Assalamualaikum...


Aku ni tengah tengah trial tak habis lagi, esok ada paper Arab boleh pulak nak mengupdate blog lagi kan? Hee. Takde la. Saje je aku nak suruh kau orang dengar lagu blog aku yang sedap ni. Lagunya memang sedap. Tapi lagu sedih la. Macam tak kena je dengan aku. Haha.

Lagu ni lagu orang putus cinta. Haha. Don't get wrong okay! Aku tak putus cinta. Hahaa. Aku letak lagu ni sebab aku suka music dia. Lagunya sedap. Tak percaya? Dengarlah :D sedih la jugak liriknya :) But best *angguk pasti* dengarlah :)

Ni lirik :)


You were there to light my day
you were there to guide me through
from my days down and on
I'll never stop thinking of you
How can I forget all that
when you're the one who make me smile
you'll always be apart of me
how I wish you were still mine
Never will forget the day
how we've met and came this far
we all know we got this feeling
but somehow it has to end up here
I know it's me who said goodbye
and that's the hardest thing to do
cause you mean so much to me
and giude the truth from me to you
For all the things I've done and said
for all the hurt that I've cause you
I hope you will forgive me baby
cause that wasn't what I mean to do
You were there to light my day
you were there to guide me through
from my days down and on
I'll never stop thinking of you
How can I forget all that
when you're the one whomake me smile
you'll always be a part of me
how I wish you were still mine


Okaylah chow! Aku sekejap aje ni! Nak hafal karangan Arab ni. Okay dhaa~ Pentel sharplet.5 off. Assalamualaikum.

kiryuuasrar
 
This blog is fully designed by Cik Wawariang.