Semak

Assalamualaikum...

Okay, pic ni takde kena mengena :)

Setelah tiga hari tak 'menskodeng' blog sendiri dan juga blog orang lain, maka aku pun bukalah :) haha tengah musim exam pula tu -,- kisah pulak aku? Nak lepaskan geram ni! Hurhhh! Aku suka gila kat sejarah!!! Huh! Pakat je subjek tu aku sayang cikgunya. Maka aku buat bersungguh sungguh. Grrr... okay tadi paper Sejarah SUNGGUH SENANG! -"-, okay, cukup panjang kan intro tu? Dah tak payah nak panjang lagi. Aku dah malas nak menaip. Dan harini aku nak tidur je. Boleh? Malas la nak study -,-'

Back to topic, apa yang semak? Entah. Sebenarnya aku tak tahu nak letak tajuk apa HAHAHA so aku letak la tajuk semak sebab kepala aku tengah semak dengan benda Sejarah tadi. Huh! Wak engkauu lah. Senang gila seyh soalannya. Bahagia aku menjawab *juling mata*.

Harini Nisa balik rumah dia sekajap. Ada hal. Hehehe tiba tiba teringat pasal propaganda aku buat tu. Sekarang baru Wan tu sopan sikit. Kalau tidak, susahnya nak dengar cakap aku. Derhaka dengan kakak ye! Haha. Erk? Propaganda apa? Next time aku cerita. Esok ke, lepas paper Math esok aku terus free seminggu sampailah Isnin depan :D so, esok jelah ya aku story propa apa aku buat. Secara tak sengaja HAHA :D err, tak janji sebab sometimes tak sempat ^^, okaylah gua nak tidurrr. Malas nak study HAHAHA mana boleh -"-, kejap lagi nak mengajar sambil belajar tajuk speed dengan orang. Orang mana? Haha macam tak biasa pulak siapa yang TERROR NO ERROR bab speed tu. Ngahahh! *Dengki*.

By hook or by crook gua nak lepak aje harini. Study tu nanti kejap lagi. Kah kahh [ingat ibu nak bagi? Ni pun aku curi guna lappy mummy sayang aku tu solat. Hahaa] so, selamat maju jaya bagi SPM candidates. Here ada tips masa exam. Check this out :D okay I'm off. Assalamualaikum.

kiryuuasrar

Tips Menghadapi Peperiksaan

Assalamualaikum...


Heyy ya! Erk? Excited. Haha nak share something ni. Credit to Kak Doctor Fatin Liyana :D don't get wrong. Just share benda ni dengan kauorang. Manalah tahu ada yang tak kenal Kak Fatin ni. Aku tolong sharekan tips dia :) tips ni memang berguna untuk aku yang tengah SPM ni :) so, thanks Kak Fatin :)

p/s: aku copy je dari entry beliau. So, ayat best tu ayat beliaulah. Bukan ayat aku :)

1. Siapkan segala peralatan peperiksaan
Make sure slip exam, IC, stationary semua dah complete one day before the exam. Letak kat tempat yang senang nampak (eg : atas meja). Baju dah gosok, stokin semua ada.

2. Tidur awal ( 6 - 8 hours )
Oklah ini tips yang paling bosan. But don't forget, not only your body needs some rest, your brain too. Have a good sleep. Dah terlewat dah untuk study last-last minute macam ni. Just bring whatever knowledge you have into the exam hall. Tutup lampu dan tidur. Kalau tak boleh tidur sebab excessively worry, just berzikir, berdoa supaya Allah permudahkan segala perjalanan esok, dan mintak Allah berkatkan ilmu yang adik-adik dah belajar.

3. Bangun awal
Bila bangun kita akan lebih bersedia mentally and physically. Lebihkan masa diatas sejadah supaya tenang. Kena percaya dan percaya bahawa Allah akan bantu kita menghadapi exam ini. We are not alone. Allah is with us.

4. Breakfast, breakfast and breakfast
Walaupun akak type 3 kali tapi bukanlah bermakna kau kena makan nasi lemak 3 pinggan. Adik-adik, silalah breakfast ok. Remember your brain feeds on glucose. Masa tidur, badan kita ibarat berpuasa. 6-8 jam perut kosong. Exam memerlukan konsentrasi yang tinggi, dimana otak akan penat. Jika adik tidak breakfast, otak akan depletes source of energy, maka adik tidak dapat berfikir dengan cergas. Akak cadangkan adik mengambil breakfast ringan seperti sandwich, kismis, kurma. Kalau makan berat-berat takut ko sakit perot, dah la kecut perot kan.

5. Jangan datang terlalu awal
Lagi awal ko datang examination hall, lagi kecut perot ko dik. Tapi janganlah datang lewat pulak..kang tak pasal-pasal kena halau dengan pengawas peperiksaan. Just datang sedap-sedap rasa. Sementara menunggu nak masuk hall tu, just go through short notes yang adik-adik dah buat. JANGAN BELAJAR BENDA BARU PADA MASA INI. Walaupun kawan-kawan duk pung pang pung pang, just ignore it. Nanti ko cemas, especially bila ko tak tau pasal benda yang dorang cakap.. kang daripada relax-relax terus jadi gelabah. Habis lupa semua benda.

6. Langkah kaki kanan
Kalau terlangkah kaki kiri, gostan.

7. Berdoa
Bacalah doa dan bertawakal. Tak kiralah ilmu kita ada 80% or 50% pada waktu itu, dengan izin Allah semua orang boleh berjaya. Baca dan beriman dengan kalimah ini. Hasbunallah wa ni'mal wakeel : Allah cukup bagiku dan Dialah sebaik-baik penjaga. Rasulullah juga menyebut kalimah ini ketika perang badar. Perang ok.

8. Dah selesai menjawab kertas peperiksaan, jangan check jawapan
Jangan check jawapan dengan kawan diluar exam hall, mahupun check senyap-senyap ketika dirumah. Tawakal dengan jawapan yang kita kasi dan fokus untuk exam seterusnya. Ini adalah amalan yang tidak sihat kerana bila kita tau kita tersilap jawab, emosi akan terganggu. Emosi adalah paling penting ketika exam.

9. Jaga hubungan dengan ibu bapa
Doa ibu bapa adalah senjata kejayaan anak-anak. Jangan merungut jika emak menyuruh angkat kain sedangkan kita nak study... Allah kan menuntut kita berbuat baik dengan ibu bapa. Manalah tau, walaupun kita tak sempat nak study semua, tapi sebab kita anak yang baik, tup tup keluar question yang kita dah study. Remember there's always a shade of grey between black and white =)


Nanti in between the exam ada gap kan? Masa tu boleh la belajar benda baru (in case kalau tak habis cover chapter) But it will be better if you can learn it from your friend who knows well about it. Bukan sahaja menjimatkan masa malah anda tidak akan rasa cemas sangat. Sepanjang exam, berkepit dengan short notes adik-adik ok. Just go through banyak kali supaya ingat. Exam kat asian countries ni more to memorizing facts..so yeah =P

Selain itu, sepanjang atau selepas exam selalulah membaca yasin serta membuat solat sunat agar dimurahkan rezeki. Mungkinlah orang kata, eleh masa exam baru nak ingat tuhan. Sebelum ni berkiblatkan syaiton. Pehh ayat aku. Well, pedulikan orang nak kata apa.. daripada tak ingat tuhan langsung..oklah tu. Lagipun kat siapa nak mintak tolong kalau bukan kat Allah..tak gitu? People always make mistake, its never to late to change. And one thing..jangan pedulikan orang cakap apa, dont live up to people expectation. Its your life, you determine what should you do and what you shouldn't.

Okay, start sini barulah ayat tak best aku :D sangat berguna tips beliau ni. Aku suka semua tips Kak Fatin ni :D rajin rajinlah tengok blog doctor muda ni :) I'm off. Assalamualaikum.

kiryuuasrar
 
This blog is fully designed by Cik Wawariang.